Faq

Wordt het bietenwater gezuiverd voordat het de fabriek verlaat? Zo ja, welke zuiveringsprocessen ondergaat het bietenwater?

Ja, het bietenwater wordt gezuiverd voordat het de fabriek verlaat. Het water, afkomstig uit het proces van biet tot suiker, wordt eerst gezuiverd in de waterzuiveringsinstallatie van de Tiense Suikerraffinaderij en pas daarna geloosd in de Gete, waarbij de kwaliteit van het water voldoet aan de vergunde lozingsnormen. Hierbij wordt het grootste deel van het organische materiaal en stikstof verwijderd.

Het water dat naar de waterbekkens wordt gestuurd, ondergaat nog verdere zuivering om de concentraties van organisch materiaal en voedingsstoffen tot een minimum te beperken. Dit water is dan geschikt om lange tijd te bewaren en kan gebruikt worden voor recreatie, irrigatie, en als bron voor drinkwaterproductie.

Is er een verschil tussen de bezinkingsvijvers van de Tiense Suikerraffinaderij en het waterbekken van De Tiense Watervelden?

Ja, er is een verschil. De bezinkingsvijvers worden gebruikt om water, afkomstig van het productieproces, te zuiveren zodat het terug in de fabriek kan gebruikt worden.  
Water dat gebruikt werd voor het wassen van de bieten, wordt naar de bezinkingsvijvers geleid. Daar zakt de modder, of ander organisch materiaal afkomstig van de bieten, naar de bodem van de vijvers. Het water loopt door van vijver tot vijver (=cascadevijvers), en wordt zo zuiverder en zuiverder.  Na het doorlopen van de verschillende cascadevijvers kan het water opnieuw worden gebruikt in de fabriek voor het wassen van bieten.
Maar dat water, reeds deels gezuiverd in de bezinkingsvijvers, kan nog verder gezuiverd worden en daarna naar het waterbekken gestuurd worden. Het waterbekken zal dus water van een hoge zuiverheid bevatten.

Zal het water in het waterbekken een geur hebben?

Neen, het water in het waterbekken zal gezuiverd zijn. Het water zal van hoge zuiverheid zijn en geen of weinig materiaal bevatten dat tot geurvorming kan leiden.